Natuurlijk was TMF niet de enige die Game Awards ging uitreiken. De groeiende populariteit van de videogames heeft ervoor gezorgd dat deze award shows zowel internationaal als nationaal werden toegekend. Sommige landen gaven hier veel aandacht aan. Zo bestaan er in de Verenigde Staten de Game Awards. In het Verenigd Koninkrijk worden de Gaming Awards uitgereikt. Beiden bieden een podium voor spellen die met name internationaal behoorlijk bekend zijn en uiteraard een nominatie en een prijs verdienen op deze shows.

Spike Award shows

De eerste award shows werden in de eerste millenniumjaren georganiseerd. Dit waren tevens de jaren dat de games steeds meer in opkomst kwamen en er meerdere consoles de markt aanvulden. De Amerikaanse Game Awards begonnen onder de naam Spike Video Game Awards. Spike verwijst naar de zender waarop de show uitgezonden werd. Tussen 2003 en 2013 was dit in Amerika de show rondom de nieuwste computer en video games van het jaar. Uiteraard werden de bekendmakingen gecombineerd met optredens.

De locaties

De Video Game Awards zijn te vergelijken met de Oscars, de awards voor de filmindustrie. Met name voor de gameliefhebbers is het een perfecte show om erachter te komen welke games nog meer de moeite waard zijn om uit te proberen. De locatie van de show is meerdere malen veranderd. Zo vonden de shows regelmatig plaats in de steden Los Angeles en Santa Monica in Californië. Maar ook heeft Las Vegas, Nevada in het teken gestaan van de Video Game Awards.

De eerste uitreiking

De presentatie is ook wisselend geweest. De presentator van de eerste show in 2003 was David Spade. Deze show vond plaats in de MGM Grand Arena in Las Vegas, Nevada. Games die in die show in de prijzen vielen waren Madden NFL 2004 (Game of the Year), True Crime: Streets of LA (Best Action Game) en Star Wars: Knights of the Old Republic (Best Fantasy Game). De uitreiking werd ingevuld door optredens van meerdere artiesten als Lil’ Kim en Cedric the Entertainer.

Presentatoren en uitzending

Dat was de aftrap van de Spike Video Game Awards. Dit duurde voort tot 2013 met presentatoren als Snoop Dogg, Samuel L. Jackson en Jack Black. Alleen de show in 2009 werd zonder presentator gegeven. Joel McHale presenteerde in 2013 de laatste Spike Video Game Awards. In dat jaar was duidelijk hoe de ontwikkelingen op gaming gebied waren gegroeid. In dat jaar werden de shows gestreamd op Xbox One, Xbox 360, PlayStation 3, iOS en Android. Dat was in 2003 zeker nog niet het geval. In dat jaar werd de show alleen via Spike TV uitgezonden.

De Game Awards

Na 2013 veranderde de show in de Game Awards. Deze zijn opgericht door de Canadese game journalist Geoff Keighley. Hij was ook betrokken bij de Spike Video Game Awards en zorgde ervoor dat er toch een award show bleef om de laatste game ontwikkelingen onder de aandacht te brengen. Deze blijven namelijk nog steeds in beweging. Ook Keighley zag het belang hiervan in en vanaf 2014 wordt deze award show nog jaarlijks uitgereikt. Gelukkig maar. Deze Game Awards sluiten aan bij de grote interesse van veel gameliefhebbers en is ideaal voor de game industrie om onder de aandacht te komen. Award shows blijven daarom onmisbaar en zijn perfect om zowel het publiek als de industrie te blijven prikkelen.