BAFTA Game Awards

De tegenhanger van de Amerikaanse Game Awards zijn toch wel de British Academy Game Awards. Dit zijn de jaarlijkse uitreikingen van prijzen voor de prestaties binnen de video gaming industrie. Voorheen waren deze bekend als de BAFTA Interactive Entertainment Awards. De organisatie is dan ook in handen van de BAFTA, dezelfde organisatie die ook achter de prijzen voor de film en televisieprestaties zit. Na 2003 werden de BAFTA Interactive Entertainment Awards gewijzigd tot twee verschillende ceremonies: BAFTA Interactive Awards en de BAFTA Games Awards.

D.I.C.E. Awards           

De afkorting D.I.C.E. staat voor Design Innovate Communicate Entertain. De D.I.C.E. Awards zijn tevens een award show die ook de video game industrie onder de aandacht brengt. Deze worden georganiseerd door de Academy of Interactive Arts of Sciences (AIAS). De uitreiking vindt plaats in Las Vegas tijdens de jaarlijkse AIAS bijeenkomst de D.I.C.E. Summit. Wie de prijzen in ontvangst mogen worden, dat wordt bepaald door meerdere experts uit de industrie en leden van AIAS zelf.

Google Play Awards

Deze prijzen zijn meer gericht op games die via de applicaties worden gespeeld en dus met de smartphone worden gespeeld. Het gaat ook meestal om de beste Android-apps van het jaar. Dit is niet een hele vreemde ontwikkeling, omdat gamen zeer populair is geworden onder de smartphone gebruikers. Daar mag dan zeker een prijs aan gewijd worden. Om de ontwikkelingen op het gebied van apps en gamen te stimuleren, maar ook om het publiek te informeren over de beste en nieuwste Android games.

LOG Awards, Legends of Gaming

De LOG Awards worden uitgereikt door Legends of Gaming. Dit is een ander soort medium of organisatie dan we voorheen tegenkwamen bij video game awards. Dit keer is het een serie waardoor de prijs is ontstaan. Legends of Gaming is een Nederlandse serie dat wordt uitgezonden op het internetkanaal YouTube. De Nederlandse versie is niet de enige versie, ook in landen als Brazilië, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk kennen hun eigen uitvoering van Legends of Gaming. De serie draait om meerdere bekende YouTube persoonlijkheden die tegen elkaar gamen. De spelers verdienen hun punten op basis van hun prestaties. Naast de positie van winnaar van het spel, kunnen een prijs winnen die door de kijkers is toegekend. Prijzen die zij kunnen ontvangen zijn ‘Fun Award’ en Skill’ Award. Bij deze awards draait het minder om de games, maar juist meer om de spelers.

Dutch Game Awards

Tot en met 2017 werden in Nederland de Dutch Game Awards uitgereikt. Hier kwamen diverse video games onder de aandacht. Een deskundige vakjury kende hier meerdere prijzen toe voor categorieën als Best Core Entertainment Game, Best Co-production en Best Applied Game Design. Diverse prijzen werden verdeeld onder drie hoofdcategorieën, namelijk Games, Development skills, Business Skills en Audience Choice. De laatste prijs werd toegekend door zowel een vakjury als het Nederlandse publiek. In 2017 was het de 10e keer dat deze prijzen werden uitgereikt. Het was duidelijk een evenement waarbij games onder de aandacht kwamen dankzij de samenwerking tussen publiek en experts.

De video games industrie heeft duidelijk een positie weten te winnen, waar nationaal en internationale diverse prijzen voor worden uitgereikt. Duidelijk dat de TMF Game Awards een waardevolle aanvulling waren in die tijd. Om games een platform te geven en om de liefhebbers een show te geven waar de nieuwste games worden getoond.