De prijzen

Rond 2005 werd het duidelijk dat gamen meerdere generaties had veroverd. Dit werd opgemerkt door de film, televisie en muziekindustrie en het duurde niet lang tot er prijzen en zelfs award-shows werden toegewijd aan videogames. Ook de Nederlandse muziekzender sloot zich bij deze trend aan en in 2005 waren de TMF Game Awards een feit.

Een gunstige samenwerking

Het begon met een samenwerking met Power Unlimited. Dat was een magazine wat geheel in het teken stond van videogames. Voor games het ideale tijdschrift om op de hoogte te zijn van de laatste en nieuwste uitvindingen op het gebied van gamen. Hier was veel in te ontdekken. Niet alleen nieuwe spellen, maar ook nieuwe gameconsoles. Nieuwe versies en nieuwe uitvindingen. Denk aan de Xbox, Xbox 360 en de Wii. Ook kwamen na de GameBoy nog meer handheld spelcomputers als de Nintendo DS en de PSP.

De bekende prijscategorieën

Vanzelfsprekend dat ook de prijscategorieën nooit hetzelfde zijn gebleven van de TMF Game Awards. Bij de eerste uitreiking in 2005 werden prijzen uitgereikt voor de categorieën Beste Game Overall, Beste PC Game, Beste Playstation 2-Game, Beste Xbox Game, Beste Gamecube Game, Beste online Game, Beste spelcomputer en Beste nieuwe platform. Het jaar daarop kwamen er een aantal categorieën bij als de Beste handheld en de Beste Xbox 360 game. In 2008 kwam de prijs voor Beste Wii – game erbij.

Ontwikkelingen per jaar

Naast dat er prijzen toegevoegd werden, verdwenen er ook een aantal prijzen. Dit was tekenend voor de ontwikkelingen in de videogames. De categorie voor Beste spelcomputer was verdwenen in de jaren 2008 en 2009 en had plaats gemaakt voor de categorieën beste Wii Game. In 2006 waren de meeste categorieën, maar het was te merken dat er een verandering gaande was in de video games. In het laatste jaar waren het voornamelijk de games voor de verschillende consoles die onder de prijzen vielen, namelijk de PC, Playstation 3, Xbox 360, Wii, PSP en de DS.

Xbox als grote winnaar

Als laatste werd ook de prijs uitgereikt voor Beste Game Platform. Dit is een van de prijzen die met uitzondering van 2006 bij alle jaren is teruggekomen. De winnaar was in 2005, 2008 en 2009 Xbox 360. Voorop staat natuurlijk de gebruikersvriendelijkheid. Hier waren de gamers zeer over te spreken als het om de Xbox 360 ging. Naast dat je als speler eenvoudig kon navigeren binnen het platform, was het ook gunstig als het platform in verbinding stond met andere platformen.

Geavanceerde gametechnieken

Nog steeds komen er nieuwe games bij. Ieder jaar weer geavanceerder en realistischer dan de vorige. Naast realistische graphics speelt de interactie steeds meer een rol, met name bij het vormen van de communities. Spellen als Call of Duty, Battlefield en World of Warcraft waren de voorlopers van veel omvangrijke games die nu op de markt zijn. Nog steeds kijken de liefhebbers uit naar de nieuwe games, ook zonder shows als de TMF Game Awards.